De voordelen van het versturen van e-receipts

Er zijn zoveel voordelen aan het versturen van een kassabon per email, dat het me verbaast dat zo weinig bedrijven de mogelijkheid aanbieden. Waarschijnlijk komt het doordat men vreest dat de integratie met het paymentsysteem te moeilijk is. Of zijn er gewoon niet genoeg emailadressen beschikbaar. Een gemiste kans.

Digitale kassabonnen, ofwel e-receipts bestaan al sinds 2005, toen Apple ermee begon in zijn Apple Stores. Nu, ruim een decennium later, betalen we in steeds meer winkels contactloos met onze telefoon; rekeningen betalen we via Twitter; dan wordt het voor meer bedrijven vast ook een stuk logischer om e-receipts aan te bieden. 

Voordelen

Consumenten hoeven niet meer maandelijks hun administratie uit te mesten. E-receipts besparen papier, zijn gemakkelijk op te slaan en doorzoekbaar als je ze nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een betaalbewijs wilt hebben of als je de bon als zakelijke uitgave wilt doorbelasten aan je baas. E-receipts zijn (mits printvriendelijk en mobielvriendelijk) veel handiger dan de zoveelste app.

One-stop-shop: zoals in de Apple Stores gebeurt, kan een winkel in principe elke verkoopadviseur uitrusten met een mobiele betaalterminal waarmee e-receipts kunnen worden gemaakt (en ook gewone kassabonnen via wifi natuurlijk). Dit scheelt de klant wachttijd voor de kassa en versterkt zijn/haar ervaring van 'persoonlijke' service. De Amerikaanse kledingwinkel Nordstrom gaat zo te werk. De klant kan al direct na het verlaten het pashokje zijn aankopen afrekenen bij de dichtstbijzijnde verkoopmedewerker.

Re-marketing: e-receipts zijn een perfecte re-marketing kans. Consumenten ontvangen ze direct na aankoop, wanneer de koopbereidheid het grootst is. Wees echter prudent: een e-receipt is allereerst een betaalbewijs. Aankoopinformatie staat bovenin, reclame is secundair en volgt onderaan.

Niet alleen voor winkeliers

De genoemde voordelen gelden niet alleen voor winkeliers. Ook bedrijven die wekelijks of maandelijks rekeningen versturen kunnen veel meer doen met e-receipts. In plaats van een digitale kassabon sturen zij een digitaal betaalverzoek - voor bijvoorbeeld de energie, telefoon of een verzekering - dat na betaling automatisch een betaalbewijs wordt, zoals met een AcceptEmail. Na een succesvolle betaling kun je de klant vervolgens bedanken met een aanbieding om ze een goed gevoel te geven. Je kunt bijvoorbeeld verwijzen naar de eigen website voor eventuele vervolgstappen of contactgegevens. Of zet in op upsell en cross-sell. Geef een kortingscode weg voor een volgende aankoop of nodig uit om in te schrijven voor de nieuwsbrief, waardoor klanten terug keren naar je. Een mooi voorbeeld van cross-sell naar gerelateerde producten is die van een tijdschriftenuitgeverij die abonnees na de betaling een cadeauabonnement aanbiedt voor een van de andere titels. 

Je zal merken dat zoiets simpels echt iets gaat opleveren. Experimenteer tot je de juiste formule hebt.

Luc Vanhecke
Auteur

Luc Vanhecke

Country manager Belgium
België (NL)