Hippe betaalconcepten op Startup Fest, maar mag ik ook 'gewoon' even betalen?

De kranten stonden er vol mee: de topmannen van Apple, Uber, Airbnb en Googlemoeder Alphabet waren recentelijk in Amsterdam voor de opening van Startup FestEurope. Tim Cook van Apple wil programmeren een vak op school maken. Travis Kalanick, baas van het taxiplatform Uber, heeft 'een stappenplan voor elke nerd die succesvol ondernemer wil worden'. Airbnb-baas Nathan Blecharczyk wil graag samenwerken met steden die de huizenverhuursite het vuur aan de schenen leggen. En Google-grootheid Eric Schmidt moppert opnieuw op de Europese Commissie, die besturingssysteem Android concurrentievervalsend vindt. 

Future of Payments

Startup Fest leek wel een beetje een talkshow voor Sillicon Valley-toppers. Maar dat was het niet. In heel het land vonden kleinere congressen plaats waar iedereen zijn eigen niche kon opzoeken. De Mobile Convention Amsterdam (MCA) is zo'n congres met een Startup Fest-label. Mensen die beroepsmatig bezig zijn met mobile marketing, mobile commerce, mobile business en mobile payments, kwamen bij elkaar om kennis te delen. De dag was ingedeeld in drie blokken; waarvan de "Future of Payments" ons natuurlijk het meest prikkelde.

En het moet gezegd: de future is bright. De consument wordt de koning van het nieuwe betaalverkeer. Altijd en overal kunnen betalen, maar wel graag zonder gedoe en zo veilig mogelijk. Gewoon met euro's in plaats van bitcoins. Uitgaven 'on the go', zoals een tankbeurt, een bos bloemen en een bioscoopkaartje kun je tegenwoordig ook prima mobiel betalen. Een restaurant-etentje met je smart phone betalen en je disgenoten meteen online bij jou laten afrekenen voor hun maaltijd? Het kan allemaal. 

'De consument wordt de koning van het nieuwe betaalverkeer.'

Gewoon op tijd betalen

Maar telecomproviders, woningcorporaties, tijdschriftenuitgevers, zorgverzekeraars of onderwijsinstellingen hebben niet zo veel aan mobiele betaalconcepten voor 'on the go' of 'group expenses settling'. Die willen gewoon dat de klant zijn kwartaalfactuur op tijd betaalt.

Natuurlijk is in Nederland de automatische incasso de heersende transactievorm. Maar vergis je niet, ook hier is een revolutie gaande. Het wordt klanten steeds simpeler gemaakt om een incasso-machtiging te verlenen; online, met een paar clicks, natuurlijk ook op je mobiel. En voor bedrijven die meer willen aanbieden dan alleen incasso of voor ondernemingen die niet aan het regime van inloggen op een portal willen of de zoveelste app, zijn er genoeg mogelijkheden. Dan is AcceptEmail een goede keuze. Klanten van onze verzenders deden vorig jaar voor bijna € 2 mrd aan betalingen via een van kleur verspringend mailtje.

Ook dit is de future of payments, en je hoeft er niet eens voor naar een Amsterdams startup-congres. Benieuwd wat we voor je kunnen doen? We komen het je graag uitleggen

Peter Kwakernaak
Auteur

Peter Kwakernaak

CEO
België (NL)